Duurzaamheid

In 2011, tijdens een congres in de Verenigde Staten, viel bij mij het kwartje. Op mijn vlucht naar Philadelphia was ik door een steward van KLM nog speciaal welkom geheten als Frequent Flyer. Iets waar lange tijd een zeker gevoel van status aan kleefde. Maar tussen die duizenden congresgangers voelde ik ineens een ongemak over al mijn vliegbewegingen. De milieubelasting van mijn vele vluchten, geregeld meer dan 10 retourvluchten per jaar, drukte ineens op me. Ik besloot het jaar daarop het congres over te slaan en dat voortaan vaker te doen. Iedere drie jaar sloeg ik hét congres op mijn vakgebied over. Als mensen me vroegen waarom ik afwezig was, hield ik het vaag. 'Te druk' of 'het kwam niet uit' voelden acceptabeler als excuus dan zorgen om het klimaat. Die zorgen pasten niet in mijn beeld van de flitsende academische wereld.

Ik drong langzaam maar zeker het aantal reizen dat ik maakte terug. Al snel verloor ik iedere status bij luchtvaartmaatschappijen en moest ik collega's uitleggen waarom ik in een andere rij stond bij het inchecken. Toen kwam ik uit de kast met mijn milieuzorgen. Veel collega's bleken dezelfde worsteling te hebben maar zagen geen oplossingen. Het lijkt lastig om een wetenschappelijke loopbaan te combineren met duurzaam gedrag.  Sinds 2019 probeer ik een rol te vinden bij het terugdringen van milieubelastende elementen in mijn werk en in de academische wereld als geheel. Als wij als wetenschappers de klimaatcrisis niet serieus nemen en er naar handelen, wie dan wel? 

Reducing the Carbon Footprint of Academic Conferences

Ieder jaar wordt het congres van de American Society of Tropical Medicine and Hygiene gehouden in de VS. Ieder jaar bijna 5000 deelnemers en genoeg vliegkilometers voor 58 retourtrips naar de maan. Hoe kunnen we dat veranderen? Met internationale collega's stellen we verschillende opties voor om de ecologische voetafdruk van dit congres te verkleinen. We publiceerden onze berekeningen en opinie in The American Journal of Tropical Medicine & Hygiene.

Download

Volkskrant: Wetenschappers, het is niet van deze tijd de wereld over te vliegen voor ieder congres ( 2020)

In 1837 hield een onervaren Charles Darwin zijn eerste wetenschappelijke presentatie voor de Geological Society. Achter hem landkaarten en diagrammen, voor hem een zaal met voornamelijk Britse onderzoekers. In de 180 jaar die volgden, veranderde er vrijwel niets aan de vorm van wetenschappelijke lezingen en congressen. Alleen de omvang en het internationale karakter groeiden. Lees het volledige opiniestuk hier.

Column: borrelende vragen en slurpende generatoren

‘Hier zijn de foto’s van vandaag’. Ik bekijk de foto’s van de display van onze twee vriezers in Ouagadougou die me volgens afspraak zijn opgestuurd. Niets aan de hand: de displays geven -87°C en -86°C aan. Na serieuze vriezerproblemen een jaar geleden bezoekt een collega iedere zaterdag en zondag het laboratorium en rapporteert de foto’s in onze WhatsApp groep. Ik heb inmiddels bijna 200 foto’s van vriezerdeuren ontvangen uit Burkina Faso. Menig psychiater zou een hoogst ongebruikelijke obsessief-compulsieve stoornis vermoeden op basis van het fotomateriaal op mijn telefoon. Lees verder

Min 70 is het nieuwe -80

Ultrakoude vriezers behoren tot het de meest energieslurpende apparaten in laboratoria. Een enkele vriezer verbruikt ongeveer evenveel energie als een heel Nederlands huishouden. Tot de jaren 1980-90 stonden ultrakoude vriezers ingesteld op -60C of -70C. Daarna werden koudere temperaturen aangeboden en meteen werd -80C of zelfs -86C standaard. Zonder enig bewijs dat een koudere temperatuur nodig is. Die tien graden verschil tussen -70C en -80C scheelt meer dan 30% in energieverbruik en ongeveer 1000 kg CO2 per jaar. Alle reden om kritisch te kijken naar vriezertemperaturen. Dat deden we met internationale collega's. Dit document vat onze bevindingen samen: de meeste materialen zijn veilig bij een warmere temperatuur: een makkelijke manier om enorm veel energie te besparen.

Download

Scientists want virtual meetings to stay after the COVID pandemic (Nature, 2021)

Ariane Remmel schreef voor Nature een goed stuk over virtuele congressen, waarvoor ze mij ook interviewde. Wetenschappers hebben digitale bijeenkomsten omarmt als duurzaam en toegankelijk alternatief voor grote in person bijeenkomsten. Hybride congressen zijn lastiger te organiseren en er zijn zorgen over de oneerlijke gevolgen van COVID vaccinatiepaspoorten als 'toegangsbewijs' voor in person congressen na de pandemie.

Download

The steep learning curve of virtual conferences (2021)

In early 2020, the COVID-19 pandemic brought a sudden end to in-person conferences and created a boom in virtual meetings. To better understand the challenges and opportunities of virtual meetings, we interviewed academics and conference organizers about their experiences during ‘the first wave’ of virtual conferences. Read the full article here

Radboudumc Freezer Challenge results (2021)

In 2020, we challenged department at Radboudumc to improve the sustainability of cold storage of materials. Cas Boshoven made an informative short clip on our results. Together, we saved over 10.000 euro in electricity bills and the CO2 equivalent of 25 return flights to New York. And all that without affecting sample integrity! Watch our video here.

Thoughtful Travel Pledge (2022)

Hoe gaan we reizen na de coronacrisis? Welke rol hebben financiers en universiteiten in het stimuleren of afdwingen van duurzaam reisgedrag? Met internationale collega's ontwikkelde ik een online petitie

Samen met Bruno van Wayenburg maakten we een geweldige clip over hoe ridicuul academisch reizen soms is.

De NOS besteedde er aandacht aan.

The critical role of funders in shrinking the carbon footprint of research (2022)

Onderzoeksfinanciers kunnen een krachtige rol spelen in het stimuleren of afdwingen van duurzame onderzoekspraktijken. Tegelijkertijd worden er vaak miljoenen vliegkilometers gemaakt bij paneldiscussies en interviewrondes. Er is dus een wereld te winnen. We publiceerden onze berekeningen en opinie in The Lancet Planetary Health.

Online Travel Calculator (2024)

Tavelling is sometimes essential for education and science, but it also results in planet-warming emissions into the atmosphere. The good news: we can reduce it and be more thoughtful of our travel. We created a user-friendly tool to help you visualize the carbon footprint of (for instance) your own travel, travel of your organisation or travel to and from an event you attend or organise. Access the calculator here.