Kranten en tijdschriften

Af en toe krijgt een wetenschappelijke bevinding aandacht in de lokale of (inter) nationale media. Het leuke hiervan is dat er even iets van je werkt zichtbaar wordt buiten je vakgebied. Het blijkt wel een kunst om de nuance van wetenschap en het wetenschappelijk proces duidelijk over te brengen.

New Scientist Wetenschapstalent (2015)

In het kader van de verkiezing van het New Scientist Wetenschapstalent 2015, verscheen er een interview in de New Scientist

NRC: Het gevecht met de stille malaria (2015)

De bestrijding van malaria richt zich nu vooral op de muskiet. Teun Bousema verlegt de strijd naar de parasiet. Alleen zo kun je malaria uitroeien. Met een nieuw vaccin uit missionarisbloed kan hij nu in proefdieren de parasiet de baas. Link naar het complete artikel.

Nature Medicine: Malaria hotspots (2010)

De nieuwssectie van het gerenommeerde blad Nature Medicine wijdde een artikel aan het werk van Philip Bejon (Oxford University) en van mij en mijn collega's over het opsporen van hotspots van malaria transmissie.

Download

Nederlands Dagblad: Naastenliefde in het bloed (2015)

Ik had een prachtig gesprek met Hilbrand Rozema van het Nederlands Dagblad over de vriendschap met Vader Tielen aan het Victoriameer en het bijzondere van missionarissen. 

Download

Over de knie als nieuw lid van De Jonge Akademie (2013)

Alle nieuwe leden van De Jonge Akademie van de KNAW gaan op de site van Science Palooza over de knie. Ik werd geinterviewd door wetenschapsjournalist Judith Brouwer over mijn ambities, frustraties en... over voetbal. Het complete interview vind je hier.

The Guardian: malaria medicijnresistentie (2013)

New studies call into question the effectiveness of malaria drugs used in Africa, but do they prove resistance is on the rise? Colin Sutherland reviews the evidence.

Dagboek van een Wetenschapper (2013)

Met het project De week van een wetenschapper wil De Jonge Akademie van de KNAW  een realistisch beeld schetsen van hoe het leven van jonge, ambitieuze wetenschappers er uit ziet. 50 weken lang zullen leden van De Jonge Akademie een week lang een dagboek bijhouden. Deze week was ik aan de beurt.

VOX: De rol van de media bij wetenschappelijke doorbraak (2017)

Het NOS Journaal en Nieuwsuur brachten vorige week prominent de doorbraak in beeld van Leidse en Nijmeegse onderzoekers met een malariavaccin. Malariaonderzoeker Teun Bousema, niet bij het onderzoek betrokken, vindt dat veel media de wetenschappelijke stap voorwaarts te groots uitmeten. 

Lees het complete artikel hier

Gewetenschap: hoe wetenschappers worstelen met vals spel (2014)

Samen met een aantal collega's van De Jonge Akademie en wetenschapstheater Pandemonia ontwikkelden we een programma over ethiek op de wetenschappelijke werkvloer. In een interview met Radboud Magazine licht ik het programma Gewetenschap toe.

Download

VOX: Zet ook je mislukkingen op je CV (2017)

We maken elkaar gek met pochen over onze successen. Maar in de wetenschap is er nu een trend om juist óók mislukkingen te delen. 'Ik beschrijf gewoon hoe het echt is gegaan.' Het hele artikel staat hier.

Fraude op de planken (2014)

Waar ga je als wetenschapper over de schreef? Theatergroep Pandemonia gaf vandaag op de campus twee voorstellingen weg over de integriteit binnen het wetenschapsbedrijf, met als inzet dat wetenschappers in grotere openheid hun dilemma’s gaan delen. ‘Zal ik als reviewer eerst het artikel lezen en daarna van commentaar voorzien, of toch andersom?’ VOX magazine schreef een recensie over ons theaterstuk gewetenschap.

NRC: Een combinatie van antimalariapillen en een ontwormingsmiddel bestrijdt malariaparasiet én malariamug (2014)

Het dagblad NRC schonk aandacht aan onze studie in Burkina Faso naar de veiligheid en effectiviteit van een nieuw middel in de strijd tegen malaria.

Download

Quest: Help, de dokter is een vampier (2014)

Bijgeloof? Hekserij? Boze geesten? Nee, dat is niet iets van vroeger. In ontwikkelingslanden lopen westerse hulpverleners er voortdurend tegenaan. ‘Het is verbijsterend, maar ook fantastisch boeiend.’ Een dubbelinterview voor de Quest over hoe je als wetenschapper soms worstelt met lokale gebruiken.

Download

Bionieuws: Malariatherapie doodt parasiet en mug (2014)

Toevoeging van een ontwormingsmiddel aan antimalariatherapie vermindert de verspreiding van malaria. In 1986 werd bij toeval ontdekt dat muggen het loodje leggen als ze dieren bijten die een ontwormingsbehandeling met ivermectine hebben gehad. Die observatie belandde in een lade, totdat Teun Bousema van het Radboudumc zich over de oude data boog en een toepassing vermoedde voor malaria.

Download

Volkskrant: Een nieuw gezicht (2015)

Download