Radio en televisie

Af en toe krijgt een wetenschappelijke bevinding aandacht in de lokale of (inter) nationale media. Het leuke hiervan is dat er even iets van je werkt zichtbaar wordt buiten je vakgebied. Het blijkt wel een kunst om de nuance van wetenschap en het wetenschappelijk proces duidelijk over te brengen.

Radio 5: Superverspreiders van malaria (2012)

Veel malaria-infecties verlopen vrijwel zonder symptomen. Juist deze ‘onzichtbaar' geïnfecteerde volwassenen dragen sterk bij aan de verspreiding van malaria. Een kort interview voor Radio 5.

Radio 5: Muggendodende pillen (2013)

Hoe gaat de verspreiding van malaria in zijn werk? Wat kun je eraan doen? Waar schieten de bestaande medicijnen tekort? En is er een rol voor een medicijncombinatie waarbij zowel malariaparasieten als muggen worden gedood? Een lang interview voor Radio 5.

Radio 1: Een medicijncombinatie tegen resistente muggen en parasieten (2013)

Hoe bestrijdt je malaria als de mug resistent wordt tegen bestrijdingsmiddelen en de parasiet resistent tegen medicijnen? Ontwikkel een combinatiepil die de mens beter maakt en de mug doodt. Malariaonderzoeker Teun Bousema ontwikkelt die pil en is net terug uit Burkina Faso. Hij vertelt over zijn ervaringen en zijn onderzoek. Het interview met Annette van Trigt voor Radio 1 vind je hier.

NOS Journaal: medicijnen voor malaria eliminatie (2014)

Tanja Braun van de NOS maakte een kort item over onze studies in Burkina Faso en Kenia naar medicijnen die de verspreiding van malaria voorkomen. Een film en tekst over de studies vind je hier.

Radio 1 Met het oog op morgen: een nieuwe medicijncombinatie voor malaria (2014)

Een lang interview op NOS programma Met het oog op morgen over een nieuwe medicijncombinatie die de verspreiding van malaria kan voorkomen. Het deel over malaria start bij minuut 44.

Radio 1 De Ochtend: Een ontwormingsmiddel tegen malaria (2014)

Een ontwormingsmiddel voor dieren als doorbraak in de strijd tegen malaria. Wetenschappers in Nijmegen hebben het bij toeval ontdekt. Een gesprek met Teun Bousema, één van de onderzoekers

Radio Een Vandaag: malariaresistentie (2015)

Landen in Zuid-Oost Azië kampen met een oprukkend probleem: steeds meer malariaparasieten zijn resistent tegen geneesmiddelen. In sommige regio's geneest al 35% van de mensen met malaria niet meer, zelfs niet met het beste malariamiddel dat er bestaat. Teun Bousema is malariaonderzoeker en probeert een oplossing te vinden voor dit groeiende probleem. Een lang interview op Radio Een Vandaag

ZDF over een pil die malariaparasieten en muggen doodt (2014)

Het Duitse ZDF maakte voor Heute in Europa een item over ons combinatiemiddel dat malariaparasieten en muggen doodt.

BNR Nieuwsradio over mogelijkheden malariaverspreiding tegen te gaan (2018)

Een uitgebreid interview naar aanleiding van twee studies over menselijke antistoffen en medicijnen die de verspreiding van malaria remmen.

Radio 1: Nieuw medicijn tegen verspreiding malaria (2022)

In dit radiointerview mocht ik vertellen over recente resultaten van onze onderzoeksgroep. We ontwikkelden een monoklonale antistof die na eenmalige toediening maandenlang te verspreiding van malaria stopt.

Spijkers met Koppen: de hygiene van James Bond (2022)

Een ludiek onderzoek met serieuze ondertoon. Met promovendus Wouter Graumans was ik te gast bij Spijkers met Koppen om te vertellen over onze twitterhit: een artikel over de mate waarin James Bond zich houdt aan reisadviezen.