Boeken

Malaria: biology in the era of eradication (2017) is een boek onder redactie van Dyann Wirth (Harvard T.H. Chan School of Public Health) en Pedro Alonso (World Health Organization) over nieuwe inzichten in de biologie van Plasmodium falciparum en Plasmodium vivax malaria die van belang zijn bij wereldwijde eradicatiepogingen. Samen met collega Chris Drakeley van de London School of Hygiene & Tropical Medicine schreef ik een van de hoofstukken.

Malaria Vaccines: Methods & Protocols (2015) is een boek onder redactie van Ashley Vaughan (Center for Infectious Disease Research, Seattle). Het boek bundelt protocollen voor laboratoria die aan malaria werken. Samen met promovendus Will Stone schreef ik een hoofdstuk over het gebruik van een transgene malariaparasiet die vuurvlieg luciferase tot expressie brengt. Deze genetisch gemodificeerde parasiet heeft grote voordelen voor het testen van transmissieblokkerende malariavaccins en medicijnen. Onze methode maakt het namelijk mogelijk om met grote gevoeligheid malariaparasieten in de mug zichtbaar en kwantificeerbaar te maken zonder microchirurgie.

Nederland in ideeën (2014) is het eerste boek van een serie waarin elk jaar 100 toonaangevende Nederlandse denkers antwoord geven op één centrale vraag. De vraag wisselt jaarlijks en zal altijd betrekking hebben op het raakvlak van wetenschap en maatschappij. Dit jaar was de vraag: ‘Welk idee, inzicht of innovatie heeft Nederland veranderd – of zal dit in de toekomst gaan doen?’ Teun schreef het stuk 'Jezelf vrijwillig laten besmetten met malaria'.

Ecology of parasite-vector interactions  (2012) is een boek onder redacie van Sander Koenraadt en Willem Takken (Wageningen Universiteit) over de interactie tussen malariaparasieten, muggen en de omgeving. Samen met promovendus Amrish Baidjoe schreef ik een hoofdstuk over heterogeniteit in malariatransmissie, de onderliggende factoren en de gevolgen voor ziektebestrijding. Meer informatie is hier te vinden.

Malariamuggen en Kangoeroebaby’s (2007) is een uitgave ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Nederlandse Vereniging voor Tropische Geneeskunde. Teun schreef en redigeerde delen van dit boek en verzorgde foto’s. Het boek geeft een indringend beeld van de gevolgen van malaria, hiv/aids en andere, vergeten ziekten. Ziekten die in combinatie met gebrekkige zorg de dagelijkse realiteit vormen voor miljoenen mensen in ontwikkelingslanden.

Interrupting malaria transmission: the effect of drugs and immunity on the transmissibility of Plasmodium falciparum (2007) is het proefschrift waarmee Teun cum laude promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Tegelijk met het proefschrift verscheen ook Aan de oevers van het Victoriameer (2007) een boekje met anekdotes over het doen van onderzoek in ontwikkelingslanden.

Leidraad International Health (2007) is een boekje dat studenten ondersteunt bij een goede voorbereiding en praktische uitvoering van een klinische stage en/of een onderzoeksstage in een ontwikkelingsland. Teun was hoofdredacteur en schreef delen van dit boek.